Eğitim

Projelerin her aşamasında ihtiyaca uygun

alternatif çözümler üretiyor, sadece çözüm

üretirken değil hedefleri belirtirken de

müşterilerimize yol gösteriyoruz.

Proje Yönetimi

Projelerin her aşamasında ihtiyaca uygun

alternatif çözümler üretiyor, sadece çözüm

üretirken değil hedefleri belirtirken de

müşterilerimize yol gösteriyoruz.

Yönetim Danışanlığı

En başarılı şirketler, değişen ihtiyaçlarını

zamanında tespit edebilen, bu doğrultuda

gerekli önlemleri geliştiren ve

uygulayanlar olacaktır.

21/03/2014

Doğu Karadeniz’de yenilenebilir ve verimli enerji protokolü

Doğu Karadeniz’de yenilenebilir ve verimli enerji protokolü

 21.03.2014, TRABZON – TTSO,  Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı Turseff Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programının Doğu Karadeniz’de uygulanmasını sağlayan protokol imzalandı.

 

Trabzon ABİGEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile İle Turseff Projesi Direktörü Dr. Murat Sarıoğlu arasında Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Proje protokolü  imza altına alındı. TTSO’ da gerçekleştirilen imza törenine Meclis Başkan Vekili H. İbrahim Nalbant, Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Avcı, Trabzon ABİGEM Koordinatörü Yunus Emre Katrancı ve Tursef Pazarlama Müdürü Mustafa Salman da katıldı.

 

İmza protokolünde yaptığı konuşmada TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon ABİGEM ile Turseff arasında yenilenebilir enerji konularında gerek danışmanlık gerekse kredilendirme konusunda protokol imzalandığını vurguladı. Protokolün aynı zamanda enerji verimliliği konusunda katkı vereceğini ifade ederek, “ Buna bağlı olarak üretim yapan sanayi firmalarımızın makinelerinin yenilenmeleri konusunda imzalanan bir danışmanlık ve kredi protokolüdür. “dedi.

 

Hacısalihoğlu bu protokol kapsamında yaklaşık 5 milyon Avroya kadar, 2 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli olacak şekilde uygun şartlarda kredi anlaşması yapıldığını kaydetti.  Hacısalihoğlu sözlerine şöyle devam ette: “ Buradaki danışmanlık hizmetleri ücretsiz sağlanırken kredilendirme koşulları da piyasa şartlarından oldukça uygun koşullarda kredi veri verilmesi sağlanmaktadır. Bu kredi Avrupa Yatırım Bankası Kredisi’nin Türkiye’de uygulanması şeklindedir. Tüm üyelerimize bu kredi olanağını duyurarak yatırımlarında bu krediye dikkate almalarını öneriyoruz. Türkiye’nin geleceğe yönelik yatırım programlarının hayata geçmesinde fayda görüyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.”

 

Turseff Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programının 2010 yılından beri devam ettiğini belirten Proje Direktörü Dr. Murat Sarıoğlu şu anda ikinci fazda kredi döneminin açıldığını söyledi. Sarıoğlu, “ Buradaki bu sözleşmeyi imzalamamızdaki amaç Trabzon ABİGEM’in   potansiyeli ve özellikle Karadeniz Bölgesinde Yenilenebilir Enerji Verimliliği potansiyeli arz eden projelerde önemli bir farkındalık yaratmaktır.” dedi.

 

Bu kredilere bu finansmana ihtiyaç duyan, kapasite artırmayı firmalarında ve fabrikalarında enerji verimliliği oluşturmak isteyen firmalara ulaşmak en büyük gayeleri olduğunu ifade eden Sarıoğlu şöyle konuştu:  “ Birinci fazda Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz’e giden kredi miktarını bu fazda artırmak en önemli gayemiz bu amaçla Trabzon Avrupa İş Geliştirme Merkezi’nin Turseff’e çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Beraber organize edeceğimiz seminer ve eğitimlerle Turseff finansmanının yaygınlaşmasını hedeflemekteyiz.”

 

TurSEFF ile Trabzon ABİGEM arasında imzalanan protokol ile enerji verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edilerek yaygınlaştırılması için kurumsal işbirliğinin tesis edilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlenmesi amaçlandı.

 

Bu kapsamda programın tanıtılması için yayınlar hazırlayacak, bilgilendirme toplantıları, eğitimler ve çeşitli organizasyonlar düzenleyecek.

 

TurSEFF Nedir?

 

Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programları (SEFF ler) Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (AİKB ) sürdürülebilir enerji girişiminin (www.ebrdseff.com) bir parçasıdır. AİKB, uluslararası finansal kuruluşlar içerisinde 1994 yılında  enerji verimliliği konusunda uzman bir kadro kuran ilk kurum oldu. AİKB, ekonomik faaliyetlerdeki enerji yoğunluğunun ülkelerin gelişimindeki olumsuz etkilerinin farkına çok erken dönemlerde vararak, 2004 yılında Bulgaristan’da ilk SEFF projesini başlattı. Banka bugüne kadar 15 ülkede toplam 1.9 milyar EURO finansman sağladı.

 

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı ( TurSEFF ), AİKB ‘nin özel sektörde KOBİ ölçeğindeki şirketlere, uygun bulunan enerji verimliliği (“EE”) ve küçük ölçekli yenilenebilir enerji (”RE”) yatırımlarının finanse edilebilmesi için katılımcı bankalar kanalıyla bugüne kadar toplam 265 milyon USD tutarındaki kredi paketi sağladı.

 

TurSEFF, belirli bir ölçüde enerji verimliliği sağlayan projeleri bulunan müşterilere 5 milyon EURO’ya kadar finansmanı sağlıyor. Bu kredilerin bazı ön koşulları bulunuyor. Bunlar, müşteriler finansal olarak krediye uygun olmalı, katılımcı bankaların kredi kriterlerini karşılamalı ve Katılımcı Bankaların kredi onay süreçlerine uygun olarak kredilendirilebilmelidir.

 

TurSEFF, yerel ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip aracılığıyla, olası müşterilere sürdürülebilir enerji finansmanı projelerinin tanımlanması,  geliştirilmesi ve kredilere uygun şekilde başvurabilmelerini sağlamak için destek veriyor. Destek kapsamındaki teknik destek paketi ücretsiz olarak veriliyor ve finansmanı Avrupa Birliği (AB) ile Temiz Teknoloji Fonu tarafından sağlanıyor. Konu hakkında daha detaylı bilgiye TurSEFF’in http://www.turseff.org/ internet sitesinden ulaşabilirsiniz.